تلاش سازمان ملل برای تامین مالی مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی در افغانستان

قرار است برای نخستین‌بار افغانستان زیر سلطه طالبان از بودجه صندوق جهانی محیط‌ زیست بهره‌مند شود

ساکنان شهرستان علی‌آباد قندوز در حال حفر خندق برای ذخیره آب برف و باران-FAOAfghanistan/X@

خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام سازمان ملل متحد خبر داد که نهادهای متعلق این سازمان تلاش دارند تا راه‌های استفاده از بودجه‌های کلیدی برای مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی را در افغانستان که از زمان بازگشت طالبان به قدرت به دلایل سیاسی مسدود بود، آزاد کنند تا از بدتر شدن شراط زندگی افراد آسیب‌پذیر در افغانستان جلوگیری شود.

براساس گزارش‌های سازمان ملل متحد، افغانستان از آسیب‌پذیرترین نقاط جهان در برابر تغییرات اقلیمی است، اما از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ نتوانسته است از این منابع مالی بهره‌مند شود.

افغانستان که در چند سال اخیر با خشکسالی‌ مداوم و سیلاب‌های مرگبار مواجه است، به دلیل انزوای طالبان و مواجهه رژیم این گروه با قوانین بین‌المللی، از دسترسی به بودجه‌های اقلیمی محروم شده است. به گفته دیک ترنچارد، مدیر سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) در افغانستان، «هیچ تردیدی نسبت به [پیامدهای منفی] تغییرات اقلیمی در افغانستان وجود ندارد. تاثیرات آن در همه‌جا قابل مشاهده است.»

دو سازمان سازمان خواربار و کشاورزی (FAO) و برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)، در تلاش‌اند تا با ارائه پیشنهادهای جدید، حدود ۱۹ میلیون دلار بودجه مورد نیاز را از صندوق جهانی محیط‌ زیست (GEF) تامین کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)


این آژانس‌ها در ابتدا برنامه‌ای ۱۰ میلیون دلاری را پیشنهاد داده که بر بهبود مدیریت مراتع، جنگل‌ها، و منابع آبی در چهار استان افغانستان تمرکز دارد. در گزارش رویترز به نقل از منابع در سازمان ملل متحد آمده است که این برنامه به گونه‌ای طراحی شده است که بودجه مستقیم به طالبان داده نشود و توسط آژانس‌های سازمان ملل عملی شود.

پیشتر نهادهای ناظر از جمله اداره بازرس ویژه ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سی‌گر)، از دسترسی وسیع طالبان به کمک‌های بشردوستانه خبر دادند و از اینکه پول مالیات دهندگان آمریکایی به جیب طالبان برود ابراز نگرانی کردند. چان ساپکو، بازرس ویژه ایالات متحده که رهبری تحقیق در امور بازسازی افغانستان را به عهده دارد، در سه سال گذشته در گزارش‌ها و سخنرانی‌ها در مورد اینکه ممکن است دشمنان آمریکا از پول مالیات دهندگان آمریکایی برای تقویت رژیم خود استفاده کنند به کنگره هشدار داد.

با این حال، آژانس‌های سازمان ملل متحد امیدوارند که دست‌کم هشت میلیون و ۹۰۰ هزار دلار آمریکایی را برای حمایت از جوامع روستایی در برابر تغییرات شدید آب‌وهوایی دریافت کنند. این آژانس‌ها در نظر دارند پس از اجرایی شدن این پروژه، طرحی ۲۰ میلیون دلاری را نیز برای ادامه حمایت از جوامع روستایی و آسیب‌پذیر افغانستان در مقابل تغییرات اقلیمی پیشنهاد دهد.

در آخرین گزارش سی‌گر که اواخر اکتبر منتشر شد آمده است که ایالات متحده در سه سال گذشته، ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در امور افغانستان هزینه کرده است که از این میان سه میلیارد و ۳۳ میلیون دلار در امور بشردوستانه و بقیه آن در امور روند خروج و اسکان مجدد افغان‌های تحت خطر در آمریکا هزینه شده است.

با این حال آینده ارسال کمک‌های نقدی توسط دولت‌های جهان به افغانستان زیر سلطه طالبان که توسط هیچ دولتی به رسمیت شناخته نشده است در ابهام است. طالبان توسط ایالات متحده و سازمان‌های مدافع حقوق بشر، به نقض گسترده حقوق شهروندان افغانستان متهم هستند و همچنین از قوانین بین‌المللی که دولت پیشین افغانستان به آنان متعهد بود پیروی نمی‌کند.

به رسمیت شناخته نشدن رژیم طالبان توسط دولت‌های جهان و تحریم‌های اعمال‌شده علیه بسیاری از اعضای این گروه، از جمله موانع اصلی برای تامین بودجه‌های مورد نیاز آژانس‌های سازمان ملل متحد به‌شمار می‌روند.

منابع درآمد بسیاری از خانواده‌ها در افغانستان به شدت به کشاورزی وابسته است، اما طی سه سال گذشته، در کنار خشکسالی، سیلاب‌ و زلزله‌های ناگهانی که صدها کشته برجای گذاشتند اقتصاد خانواده‌های روستایی را آسیب زد.

در حالی که مقام‌های هیئت معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان (یوناما) در نشست‌های بین‌المللی برای افزایش و تداوم کمک به افغانستان تلاش می‌کنند، اما محدودیت‌های وضع شده توسط طالبان برای تحصیل و اشتغال زنان و همچنین ادامه همکاری و حمایت این گروه از سازمان‌های تروریستی بین‌المللی، منجر به دلسردی بسیاری از کمک کنندگان شده است.

طالبان از زمان بازگشت به قدرت، برای اولین بار به عنوان ناظر در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل (COP29) در باکو، پایتخت آذربایجان، شرکت کردند. هرچند هیئت طالبان در بحث‌های اصلی این نشست دسترسی نداشتند و با مقام‌های کشورها نیز ملاقات نکردند، اما با هيئت‌هایی از سازمان‌های امدادرسان بین‌المللی در مورد کمک به افغانستان برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت اقتصادی این کشور صحبت کردند.

بیشتر از جهان